Kolczurka
klapowana (Echinocystis lobata) zwana po angielsku "dziki
ogórek" – ta nazwa rozwiewa wątpliwości i
wszyscy już wiedzą, która to kolczurka. Wyglądem przypomina
ogórki, cukinie – nic dziwnego, to rodzina dyniowatych. Pnie się
wysoko, kwitnie biało, owoce kolczaste – niestety, bez walorów
spożywczych. Kolczurka jest jednak wartościowym surowcem
leczniczym. Zawiera kukurbitacynę, o gorzkim smaku, działaniu
poprawiającym trawienie, przeciwzapalnym (jak ibuprom). Zaleca się
stosowanie przy stanach zapalnych gruczołu krokowego i reumatyzmie.
Wykazano nawet działanie antynowotworowe kukurbitacyny. Preparaty z
kolczurki obniżają stężenie glukozy we krwi, przydatne więc do
leczenia cukrzycy.
Z cyklu huby i narośla
-
Kolejna " porcja" fotografii huby i narośli . Las ma dla nas dużo takich
ciekawych obiektów ,wystarczy tylko bacznie obserwować .
Nie podejmuje się oznacz...
9 lat temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz