Kolczurka
klapowana (Echinocystis lobata) zwana po angielsku "dziki
ogórek" – ta nazwa rozwiewa wątpliwości i
wszyscy już wiedzą, która to kolczurka. Wyglądem przypomina
ogórki, cukinie – nic dziwnego, to rodzina dyniowatych. Pnie się
wysoko, kwitnie biało, owoce kolczaste – niestety, bez walorów
spożywczych. Kolczurka jest jednak wartościowym surowcem
leczniczym. Zawiera kukurbitacynę, o gorzkim smaku, działaniu
poprawiającym trawienie, przeciwzapalnym (jak ibuprom). Zaleca się
stosowanie przy stanach zapalnych gruczołu krokowego i reumatyzmie.
Wykazano nawet działanie antynowotworowe kukurbitacyny. Preparaty z
kolczurki obniżają stężenie glukozy we krwi, przydatne więc do
leczenia cukrzycy.
Troche wspomnień
-
Troszkę wspomnieniowych kadrów z zachodzącego słońca z nad morskich
brzegów .
7 lat temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz